Mi az a GAP analízis?

Mi az a GAP analízis?

Egy ideje már velünk él a GAP analízis, magyar fordításban eltéréselemzés / hiányanalízis, kifejezés. Ahogy azt a név is tükrözi valami hiányosságot, szakadékot kíván feltárni. Célja az üzleti folyamatok rendszerszerű irányításának kialakítása.

Nem csak az IT szektorban használatos ez a kifejezés, viszont minden területen ugyanazt (hiányfeltárást) foglalja magába, csak más szempontrendszer alapján működik. Betekintést nyújt egy cég folyamatiba, pillanatképet ad a vállalat aktuális megfelelőségi szintjéről. Átvilágítja az aktuális folyamatot, hogy rámutasson a jövő fejlődési, optimalizálási szükségleteire, lehetőségeire.

Mindegy, hogy IT vagy épp Marketing terület az elemzés egy célt szolgál: a vevői követelmények teljesíthetőségét, az ügyfelek megtarthatóságát és elégedettségük nevelhetőségét, a fenntartható és profitábilis működésre való átállást.

Mit jelent a GAP analízis az IT területen

Egy ilyen fajta megvilágítás esetén a jelenlegi és az optimális helyzet közötti eltéréseket térképezzük fel. A hiányanalízis elvégzésére az ISO 27001:2013 szabvány „A” mellékletének kérdéseit vesszük alapul, amely megfelelő, nemzetközileg is elfogadott, szabványos eljárásokon alapuló információbiztonsági rendszer működtetésére vonatkozó szabvány.

Az átvilágítás során kapott adatok alapján pontos képet adunk:

  • a jelenlegi adatvédelmi és biztonsági intézkedésekről, megjelölve az esetleges hiányosságokat,
  • az IT rendszerek és alkalmazások használatáról, működéséről, hatékonyságáról és megbízhatóságáról,
  • azonosítjuk az IT rendszerek és folyamatok kockázatait, például az adatvesztési vagy biztonsági réseket,
  • az esetleges fejlődési lehetőségekről a biztonságos működés jegyében,
  • valamint feltérképezzük, hogy milyen lépésekre van szüksége a vállalatnak egy kívánt tanúsítás elnyeréséhez, vagy pusztán az információbiztonság eléréséhez.

Tehát a GAP analízis nem más, mint a nemzetközi szabványoknak, piaci előírásoknak és egyedi ügyfélkövetelményeknek való megfelelés a termelő és szolgáltató vállalatok számára.

Továbbá segít megérteni az IT működését és hatékonyságát, azonosítani a fejlődési területeket és problémákat, és javaslatokat tenni a fejlesztési irányokra. Az átvilágítás által nyert információk alapján a vállalat döntéshozói képesek lesznek olyan intézkedéseket hozni, amelyek növelik az IT rendszerek biztonságát, hatékonyságát és hozzájárulnak az üzleti célok eléréséhez.

Kinek javasoljuk?

IT szakértőként mi azt mondjuk, hogy mindenkinek. Foglalkozástól, szervezeti összetettségtől és mérettől, tevékenységtől függetlenül is célszerű időszakosan átvilágítattni egy harmadik féllel a teljes rendszert, hogy a gördülékeny működés és az adatbiztonság tényleg a célállapothoz közeli legyen.



Címkék: ITSecurity, információbiztonság, hiányelemzés, IBIR, GAP analízis,