Miért van szükség biztonsági mentésre?

Miért van szükség biztonsági mentésre?

A technológia fejlődésének köszönhetően érdekes fordulatok következtek be. Míg néhány évvel ezelőtt lényegesen nagy bizalmatlanság vette körül a felhőszolgáltatásokat, addigra ma már kijelenthetjük, hogy túlzott bizalom van e szolgáltatások körül.

Az adatok mentésének fontosságát talán ma már nem kell hangsúlyozni, de a mentési lehetőségek kiválasztása kapcsán még van eltérés, hogy ki mit lát biztonságosnak. A kérdés nem alaptalan, hiszen számos lehetőség közül választhatnak a vállalkozások és hogy ki melyiket ítéli biztonságosnak az néha igencsak szubjektív, mivel az adattárolásra alkalmas eszközök hihetetlen gyorsasággal változnak a technológia fejlődésének köszönhetően. Kevés olyan adattárolóról tudunk, ami bizonyította volna, hogy akár 100 évig is képes biztonságosan tárolni a rá mentett adatokat és ha most nem is gondolkodunk 100 évben, de évtizedekben mindenképp szükséges.

Hazánkban az üzleti élet részvevői is több táborra oszthatók, vannak, akik a helyi adatmentésre esküsznek, ellentétben azokkal, akik akkor vélik biztonságban adataikat, ha a világ valamely nagyobb felhőszolgáltatójánál tárolódnak, mint egy kis vállalkozásnál, egy hostolt rendszerben. Valamint vannak azok, akik a hibrid megoldásban hisznek.

IT szolgáltatóként mi mindig azt mondjuk Partnereinknek is, hogy akkor lehet egy adatot biztonságban tudni, ha arról van legalább két másolatunk két különböző helyen, hogy ha valami történik az egyik mentéssel, a másik lehetőséget teremtsen a visszaállításra. Mi úgy építünk fel minden informatikai rendszert, hogy azt bármilyen kritikus incidens után a lehet legrövidebb idő alatt újra lehessen építeni, hiszen nincs olyan, hogy nulla kockázat. Minden nap fennáll a veszélye az adatvesztésnek, történjen az véletlenszerűen vagy tudatoson, külső vagy belső hatások következtében.

Az elmúlt években számos olyan eset fordult elő, ami azt bizonyítja, hogy bármilyen szituáció kialakulhat, gondoljunk csak a világjárványra, ami lényegesen megváltoztatta a mindennapjainkat, vagy a Facebook leállására, amiről mindenki azt gondolta volna hogy rendíthetetlen, de hallottunk tűzben odavesző szerverparkokról is. Nem teljesen homogén a három példa, de mindegyikre igaz, hogy korábban elképzelhetetlennek tűnt a nagy többség számára. Egy kockázatértékelésen szinte a nullával egyenértékű kockázatként kezelte volna bármilyen informatikai auditor.

Egyszer az is megtörténhet, hogy a legnagyobb felhőszolgáltatók valamilyen oknál fogva nem tudják majd biztosítani a hozzáférést saját adatainkhoz. Ilyen esetben is rendelkeznie kell egy vállalkozásnak az összes adattal, ami ahhoz szükséges, hogy újra tudja építeni az infrastruktúráját és üzemelni tudjon, és itt jön szóba a megfelelően megtervezett és üzemeltetett biztonsági mentésből való visszaállás fontossága.

Ezeknek fényében minden vállalkozás arra kellene törekedjen, hogy földrajzilag független helyeken, technológiától függetlenül két helyen meglegyenek az adatok BIZTONSÁGBAN. Egy ilyen tudatosan felépített mentés minden esetben lehetővé teszi a biztonságos és hiánytalan visszaállást anélkül, hogy millió forintok forognának kockán az esetleges több napos, hetes megbénulás miatt, vagy az adatok visszavásárlása esetén.

Címkék: ITSolutions, Datasecurity, Cybersecurity, ITSecurity, Backup,