A hazai vállalkozások hozzáállása az IT biztonsághoz

A hazai vállalkozások hozzáállása az IT biztonsághoz

A világjárvány megjelenése óta számos változáson mentek át a vállalkozások. Ahol csak megoldható volt az egészség és a folyamatos munkavégzés érdekében home officeba költöztek a munkavállalók.

IT oldalról egy dolog volt igazán fontos a vállalkozások számára, hogy a távmunkát és hatékonyságot segítő rendszerek egyik napról a másikra élesítve legyenek, derült ki egyik partnerünk, a Kvazar.cloud felméréséből az elmúlt időszak kihívásairól. A felmérésben részt vett válaszadók az ország minden területén, kis- és középvállalkozások számára ténykedő informatikai szakemberek közül kerültek ki. 

A kutatásból kiderült, hogy a biztonsági eszközök esetében az ügyfélkör egyelőre inkább utólag kezeli a veszélyeket. A legnépszerűbb kiberbiztonsági fenyegetések kivédésére kínált eszközök az: adatmentés és vészhelyreállítási eszközök, ami azt jelzi, hogy a piaci igények csak abban az esetben növekednek meg igazán, amikor már megtörtént a baj, azaz amikor már valamilyen támadás érte a rendszert.


Ezt a feltételezést a mindennapi tapasztalat mellett alátámasztja az az eredmény is, hogy a legritkábban alkalmazott megoldások az IT biztonsági szabályzatok elkészítése és a belső kiberbiztonsági auditok, vagyis a cégek egyelőre még nem érzékelik megfelelő szinten a veszélyt, és kevesen tartják naprakészen az informatikai védelmet.

IT szolgáltatóként sajnos a mai napig találkozunk olyan cégekkel, ahol a legalapszintűbb szabályzatok sincsenek lefektetve, esetleg betartva. Gondolunk itt az időszakos jelszócserére, a jelszó nehézségi szint beállítására, vagy éppen a képernyőzárolásra, és akkor még nem is beszéltünk az ennél jóval összetetteb védelmi megoldásokról.

Ezek a beállítások is igencsak fontos szerepet játszanak a behatolók ellen, de természetesen itt nem szabad megállni!

Számtalan kutatás bizonyítja azt is, hogy a pandémia ideje alatt jelentősen megnőtt a kiberbűnözéssel kapcsolatos esetek száma. Csak az elmúlt pár hétben több világméretű céget és rendszert ért támadás, hisz az adatok értékesítése még mindig roppant jól fizető tevékenységnek bizonyul a feketepiacon.

Annak érdekében, hogy saját vállalkozásaink adatait biztonságban tudhassuk döntéshozóként nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy nincs olyan rendszer, amit ne lehetne feltörni! Viszont a biztonsági lehetőségek hatékony kihasználásával rendkívüli módon meg lehet nehezíteni az ártó szándékú bűnözők és kártékony szoftverek tevékenységét. - Ahhoz, hogy egy vállalkozás értékes adatai kellő biztonságban legyenek szükségszerű az időszakos átvilágítás, a biztonsági rések felkutatása.

Ahogy az a Kvazar.cloud kutatásából is kiderült hazánkban még nincs kellően elterjedve az időszakos átvilágítások fontossága. Több 10 éves szakmai tapasztalatunk alapján mi is arra biztatjuk ügyfeleinket, hogy fontolják meg és tegyenek azért, hogy vállalkozásaik válságtűrőbbek legyenek.

*Forrás: https://kvazar.cloud/blog/kutatas-a-pandemia-berobbantotta-a-magyar-it-szolgaltatok-piacat/

Címkék: Home Office, ITSolutions,