Felhőalapú adattárolás előnyei és hátrányai

A felhőalapú adattárolás ma már nélkülözhetetlen alapját képezi a zökkenőmentes munkavégzésnek. Ez annak köszönhető, hogy a mobilitás, a közösségi szolgáltatások és a hatalmas adattömegek nagy mértékben átformálták a világot.

Sikerességének titka a folyamatos, „bárhol, bármikor és bárkivel” való kapcsolatteremtés erejében rejlik. Népszerűségét alátámasztja, hogy lassan nem nagyon van olyan vállalkozás, aki ne tért volna át a helyi infrastruktúráról a hibrid vagy a 100 százalékban felhőalapú megoldásokra. Egy teljesen felhőalapú vállalkozás adatai a felhőszolgáltató szerverein vannak és interneten keresztül érhetők el. Nincs szükség saját szerverekre, költséges infrastruktúrára.

Hazánkban a felhőalapú megoldások elterjedésének katalizátora a világjárvány volt. Számos vállalkozás tért át 2020-21-ben hibrid vagy 100 százalékban felhőalapú infrastruktúrára, hogy folytatni tudja munkamenetét egy rugalmasabb rendszernek köszönhetően. A technológiát elsősorban az adatok digitális tárolására, a kapcsolattartásra, a munkafolyamatok megszervezésére, az ügyfelekkel való kommunikációra és az üzleti folyamatok elemzésére alkalmazzák.

Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat az előnyöket, amik meggyőző érvek lehetnek egy vállalkozás számára a felhőalapú megoldások mellett, de a teljes kép megformálása érdekében felsoroltunk néhány hátrányt is, mert bizony az is van.

Előnyök:

Hátrányok:

Levonva a következtetéseket elmondhatjuk, hogy a felhőalapú megoldások egy hatékonyabb, átláthatóbb jövőt biztosítanak a vállalkozások számára. Amit még nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a felhő nyújtotta lehetőségekkel akár a kis- és középvállalkozások is hozzáférhetnek azokhoz a technológiákhoz, amelyek korábban csak a nagy vállalkozások számára voltak elérhetőek. Vannak ugyan ellenérvek vagy maradvány kockázatok, de a fenti példákból is látszik, hogy ezek nem kezelhetetlenek, de tudatosan foglalkozni kell velük. Az előny, amihez jutunk viszont sokkal értékesebbek annál, minthogy kérdés nélkül elutasítsuk a felhőmegoldások használatát.

Teljes verzió