Vállalati adattároló megoldások

Vállalati adattároló megoldások

Az évente drasztikusan növekvő adatmennyiség minden piaci szereplő életében egy megoldandó feladatot jelent, hiszen ahhoz, hogy egy vállalkozás versenyképes maradjon elengedhetetlen a jól megtervezett és megbízható adattárolás, adatvédelem.

Informatikai szolgáltatóként mi is nagyon sokszor találkozunk azzal a kérdéssel, hogy mi minősül jó és megbízható megoldásnak? Mi alapján kellene kiválasztani a sok lehetőség közül?

Minden esetben felhívjuk Partnereink figyelmét arra, hogy nem elég eszközt választani, a tárolás módját is előre meg kell határozni. Ezt megelőzően nulladik lépésként a legfontosabb feladat a jelenlegi és jövőbeli tárolási igények felmérése.

Figyelni kell a kapacitásra, de legalább ilyen fontos a rugalmasság, a jó kihasználhatóság, a későbbi bővíthetőség és természetesen az üzemeltetés, fenntartás költsége is.

A három leggyakoribb tárolási technológia

1. Csatolt tárolók (DAS és NAS) - lokális digitális tárolómegoldás, mely közvetlenül vagy hálózaton keresztül kapcsolódik a szerverekhez és más eszközökhöz. Olcsó, azonban nincs magas rendelkezésre állás vagy redundancia, az elérés pedig közepesen gyors.

2. Tárolóhálózat (SAN) - helyszíni központosított adattárolási megoldás, amely a szerverekhez csatlakozva kibővíti azok erőforrásait nagy teljesítményű és rugalmasan bővíthető adattárolókkal. Drágább megoldás ugyan, viszont a rendelkezésre álló technikai feltételek szerint maximális sebesség érhető el a tároló és az azt használó kiszolgáló között. Magas rendelkezésre állás és redundanciát alapvetően már tartalmaz egy SAN megoldás, valamint sok esetben a normál hálózattól szeparált, dedikált hálózaton, vagy speciális csatoló felületeken folyik a kommunikáció, így a biztonság is kiemelkedő.

A két fizikai adattároló főbb jellemzői: Míg a NAS az operációs rendszer számára egyszerű megosztott mappaként vagy eszközként jelenik meg, valamint a felhasználók ugyanúgy férnek hozzá a fájlokhoz, mind a hálózatban elérhető többi fájlhoz, addig a SAN rendszer erőssége a blokkszerű adatok kezelése. A szerverek helyileg csatolt tárolóként azonosítják a SAN-t, így több szerver is osztozhat a tárolókapacitásban.

3. Felhős adattárolás -  internetes, vagy zárt hálózaton történő adattárolási megoldás, rendszerint egy adatközpontban tárolt adatokkal. Előnye a folyamatos online, a „bárhol, bármikor és bárkivel” való elérhetőség, adathasználat. Vállalati szempontból további előnyt jelent a: rugalmasság, nagyfokú biztonság és nem utolsó sorban a költséghatékonyság. Mivel a felhős kapacitás rendszerint egy sokkal nagyobb rendszer része, így a biztonság kiemelkedő, a sebesség megfelelő (általában az internetes sávszélességünk képezi a szűk keresztmetszetet), a redundanciát a szolgáltató biztosítja és sok esetben a költségeink inkább egy komolyabb NAS irányába mutatnak. Kimondhatjuk, hogy a felhős adattárolás ötvözi a költséghatékonyságot az enterprise szintű megoldásokkal.

Nem kérdés, hogy a jelen gazdaságok alapját képezik az adatok és azok feldolgozása, elemzése. Annak érdekében, hogy Ön is megfelelő döntés hozzon és kiválassza a vállalkozásának legjobban megfelelő adattárolási megoldást, kérdéseivel keressen bizalommal és segítünk azok megválaszolásában, hogy megszülethessen a jó döntés.

Címkék: ITSolutions, CloudSolutions, Adatbizonság,