Testkamerákkal a biztonságosabb jövőért

Testkamerákkal a biztonságosabb jövőért

A győri Városrendészet testkamerákat alkalmaz a bűncselekmények, szabálysértések számának csökkentése érdekében

Küldetés

Győri Városrendészet Győr város közigazgatási határain belül a közterületek rendjével kapcsolatos feladatokat látja el, közreműködik a közbiztonság és a közrend védelmében, illetve intézkedik a hatáskörébe tartozó szabálysértések kezelésében.

Ennek hatékony teljesítése érdekében a járőrszolgálat bevezette a testkamerák használatát egyes védelmi intézkedések végrehajtása közben, a szabálysértések bizonyítására, az intézkedő és intézkedések biztosítására.

Céljuk a bűncselekmények, szabálysértések számának csökkentése és a közterületen tartózkodók szubjektív biztonságérzetének javítása.


Megoldás

A Városrendészet Győr szervezet felkereste az informatikai szolgáltatásokat biztosító Mod Zrt.-t azzal a kéréssel, hogy mutasson olyan megoldást, amivel hatékonyabbá teheti a közrend védelmét, illetve biztosíthatja a járőrök testi épségét, miközben pártatlan bizonyítékot szolgáltat. Itt jöttek szóba a 12 órás szolgálati időt garantáltan, töltés nélkül üzemelő, kifogástalan részletességű, magas felbontású képminőséget biztosító Axis Body Worn termékcsaládba tartozó kamerák.


Eredmények

A testkamerák alkalmazása nem csak a biztonság területén hozott látványos eredményeket, de a járőrök munkáját is nagyban megkönnyítette. Az intézkedés megkezdése esetén a bekapcsolt kamera használata segít az adott szabálysértés bizonyításában, mivel a későbbi eljárások (rendőrség, bíróság) során a kamerafelvétel felhasználható. Problémás helyzetekben az intézkedés alá vont személyekkel szemben visszatartó erővel hat az a tudat, hogy az intézkedésről kép- és hangfelvétel készül.

Városrendészet Győr szervezet jelenleg közel 30 rendésszel biztosítja a közterület felügyeletét Győr város közigazgatási határain belül. A közterületek rendjével kapcsolatos feladatok ellátása mellett a szervezet közreműködik a közbiztonság és a közrend védelmében, illetve intézkedik a hatáskörébe tartozó szabálysértések kezelésében. Fontos feladatuk az illegális hulladéklerakás terén a szelektív hulladék-gyűjtő szigetek és környékének ellenőrzése is.

A szervezet megalakításakor fontos szempont volt, hogy a rendészek minden olyan eszközt megkapjanak, melyek segítségével eredményes fellépést tudnak biztosítani a rendbontókkal szemben. Bízva a technológia nyújtotta lehetőségekben döntöttek a testkamerák alkalmazásában.

A Mod Zrt., a nyugat-dunántúli régió egyik vezető informatikai szolgáltatója ajánlásával tették le a voksukat az Axis testkamerái mellett. A döntés pillanatában két tényező játszott szerepet: A szervezet olyan megoldást keresett, ami biztosítani tudja számára a magas hang és képminőséget, valamint a 12 órás, töltés nélküli üzemidőt. Ezeknek az elvárásoknak 100 százalékosan eleget tett az Axis, így esett a svéd gyártóra a választás.

Testkamerákkal egy biztonságosabb városért

2020. december 1. óta az intézmény a járőrszolgálat ellátásával összefüggésben testkamerát használ egyes védelmi intézkedések végrehajtása érdekében. A testkamerák amellett, hogy megkönnyítik a szabálysértések bizonyítását, az intézkedés során a járőrök testi épségének megőrzésében is nagy szerepet játszanak, mind például egy köztéri dulakodás elhárításának pillanatában, de gondolhatunk azokra az esetekre is, amikor az alkohol hatása alatt állót kell jobb belátásra bírni.

Nagy előnye még a kamerák bevezetésének, hogy nem kell személyes meghallgatásra menniük a rendészeknek, mivel a kamerák által rögzített anyag és a rendészek írásos jelentése, feljelentése együtt teljes bizonyító erővel bír, azaz mentesülnek a rendőrségen és a bíróságon tett vallomások alól, ezáltal értékes órákat nyernek a tényleges közbiztonság fenntartásával kapcsolatos feladatok ellátására.

Továbbá óriási segítséget nyújt a testkamera által rögzített kép- és hanganyag azokban az esetekben, amikor feljelentés érkezik egy-egy rendbontó részéről a rendészekkel szemben. Volt olyan incidens, amikor érkezett egy rágalmazás, miszerint a rendészek bántalmazták, földön húzták az illetőt, aki kártérítést követelt. A több hetes akár hónapos tárgyalásokat, intézkedéseket megelőzve a felvételek segítségével fél óra alatt sikerült elintézni az incidenst, hiszen a szembesítés után a panasztevő azonnal visszavonta a feljelentést a felvételeket látva, mivel a bizonyítékok nem támasztották alá az állítását.

Az elvárásoknak eleget téve a széles dinamika tartomány, a magas felbontás és a kiváló, strapabíró optika garantálja a magas képminőséget még szélsőséges fény-viszonyok mellett is, míg az egyedi Axis Zipstream technológia testkamerákra optimalizált változata a szükséges tárhelyet csökkenti drasztikus mértékben. A kamerák a műszak során saját belső tárhelyükre rögzítenek – mely titkosítva van - majd a felvételek a műszak végén, a Városrendészet irodájában lévő dokkolókba helyezve szinkronizálnak a végső helyükre, ahol a jogszabályok szerint előírt ideig megőrizhetők. A dokkolók természetesen elvégzik a töltést is, így a következő műszak rajtra készen kapja meg az eszközt. Ezek a technikai tulajdonságok teszik ideálissá a terméket a győri Városrendészet számára.


„Állandó jelenlétet, napi 24 órás szolgálatot, határozott és szakszerű fellépést ígérünk, ahogy azt a közrend és az új kihívások megkövetelik. A testkamerák alkalmazásától elsősorban azt várjuk, hogy nagyobb lesz az együttműködő készség a szabálysértő állampolgárok részéről, ezáltal csökkenteni tudjuk a bűncselekmények, szabálysértések számát.”

Városrendészet Győr szolgálatába beosztott járőri állomány, Horváth Zoltán és Győr András osztályvezetők


Címkék: Blog, axisbodyworn, bodyworn,