Hogyan változott a vállalati élet az elmúlt két év befolyása alatt

Hogyan változott a vállalati élet az elmúlt két év befolyása alatt

Két évvel a világjárvány kirobbanása után elmondhatjuk, hogy bár nagyon sok nehézséget és korlátozást hozott, volt jótékony hatása is, hiszen nagyban felgyorsította a digitalizációt, a technológia fejlődését.

Talán ezen kívül nincs is más pozitív hozadéka, de be kell látni, hogy ugyan egyébként is ez volt az irány, a járványhelyzet segített óriásit előre lépni. Az október végén publikált World Robotics 2021 riport is igazolja, hogy jelentősen megnőtt a kereslet az automatizációs megoldások iránt. Az International Federation of Robotics (IFR) éves elemzése a világ robotikai helyzetéről azt is alátámasztotta, hogy 2020-ban, a pandémia világpiacra gyakorolt hatása ellenére is nőtt az iparirobot-értékesítések száma 0,5 százalékkal. Ez a növekedés 2021-ben tovább folytatódott.

Bár a Covid-19 új kihívások elé állított mindnyájunkat, felhívta a figyelmet a rugalmas termelés szükségességére, továbbá a fertőzésveszély elkerülése is új modellek kialakítására sarkalta a gazdaság valamennyi szereplőjét. A piac reakciói okán az elektronikai ipar megelőzte a robotikában régóta vezető szerepet betöltő autóipart a telepített ipari robotok számában. Másik látványos változás, hogy már nem csak a nagyvállalatok vágnak bele robotizációs projektekbe, sok kis- és középvállalkozás is elkezdte folyamatainak automatizálását robotok implementálásával. Ez különösen igaz a kollaboratív robotokra, amelyek a gyors üzembe helyezés, egyszerű kezelhetőség és programozhatóság mellett, a dolgozók fizikai távolságának betartásában is segítenek.

IT szolgáltatóként testközelből követtük végig a változásokat, a 2020-as év kényszer-digitalizációs időszakát, majd számos cég esetén a hosszútávú megoldásokra való átállást. Mára már szépen körvonalazódott, hogy bár nem történt akkora robbanás a KKV-k működésének digitalizációjában, mind amilyenre a szakértők számítottak, versenyelőnyre mégis csak azok számíthatnak, akik a változás útjára léptek.

Egyre inkább elengedhetetlennek látszik a felhő alapú megoldások bevezetése, az egyedi ERP rendszerek felépítése. A járványhelyzet által előidézett otthoni munkavégzés gördülékeny és biztonságos fenntartása is megköveteli tőlünk a megfelelően átgondolt informatikai környezetet és a betartandó szabályok kialakítását. Azok a vállalkozások, amik a felhő megoldások mellett döntöttek lényeges előnyre tettek szert a hibrid munkavégzés kialakításában is, valamint az adatbiztonság területén is.

Ahogy azt már számos kutatás bebizonyította, csak azok a vállalkozások lesznek képesek a fejlődésre, életben maradásra, akik folyamatos lépéseket tesznek a digitális világ felé. Több évtizedes szakmai tapasztalatunk alapján mi is arra biztatjuk ügyfeleinket, hogy fontolják meg és tegyenek azért, hogy vállalkozásaik válságtűrőbbek legyenek.

Címkék: Blog, ITSolutions, CloudSolutions, Newtechnology,