Hogyan befolyásolja a nyersanyaghiány mindennapjainkat

Hogyan befolyásolja a nyersanyaghiány mindennapjainkat

Lassan egy éve, az első vakcinák megjelenésével újraindulni látszott a világgazdaság. A kereskedelem gyors feléledése, a hirtelen megnövekedett kereslet nyersanyaghiányt eredményezett, ami igencsak nagy áremelkedéseket szült.

A piaci szakértők előrejelzése szerint a már jelenleg is magas árak tovább emelkednek a műanyag, acél és fa nyersanyaghiány miatt.

Az első ilyen nagyobb hír az autóiparban megjelent félvezető hiány volt, majd sorra olvashattunk a számos területet érintő chip hiányról, az építőiparban megjelent magas keresletről, ami további nyersanyaghiányt eredményezett. Amerika az áremelkedésekre megdöbbentő módon reagált, elkezdte felvásárolni az európai fa készleteket, aminek következtében a hazai fatelepek egy részében akár a duplájára, sőt a háromszorosára növelték az árakat.

Mi történt az IT területén?

Már akkor sejtettük, hogy gond lesz, mikor a járványnak köszönhetően a világ nagy részén megszületett a döntés, hogy karanténba kell vonulni. Valószínűleg már ekkor kiesett a nyersanyagtermelésből számos vállalat, úgy, hogy akár nullára is csökkenhetett a termelésük. Az a piac, aki a végfelhasználót, vagy azok számára terméket előállító gyártókat szolgálja ki, nem azonnal reagálja le, hiszen a legtöbben még tudtak gyártani a rendelkezésre álló nyersanyag és alkatrész bázisból. Több lépcsős ellátási láncról beszélünk, hiszen a kitermelt nyersanyag sok-sok vállalaton keresztül, akár többször átdolgozva, feldolgozva érkezik meg végül a beépítési helyére.

Az informatikában a chip hiány indította a sort, sorra jelezték a nagy gyártók, hogy nem tudják kielégíteni a kereslet-kínálat mérlegét. A home office és az online oktatás berobbanása látványosan megnövelte a notebookok, webkamerák, és további termékek keresletét a rendelkezésre álló nagykereskedelmi készletekre az igény felpörgött, így az jutott eszközhöz, aki többet kínált érte. A chip hiány miatt viszont lelassult a gyártás, az utánpótlás. Ugyanebben az időszakban robbant be a kriptovaluták bányászata is, ami arra késztette az érdeklődőket, hogy felvásárolják gyakorlatilag a világ teljes videokártya készletét, sokszor közvetlenül a gyártótól, így a kártyák sokszor el sem jutottak a kereskedelmi piacra.

IT szolgáltatóként mi is folyamatos küzdelemként éljük meg a kialakult helyzetet. Ahhoz, hogy eleget tudjunk tenni Partnereink kéréseinek számos esetben helyettesítő termékeket kell keresnünk, mert az eredetileg kiválasztott terméket egyszerűen nem lehetett belátható időn belül beszerezni. Pályafutásunk alatt először értük meg, hogy egyes termékek beérkezésére akár fél évet is kellett várni, sajnos sok esetben konkrétan visszaigazolt szállítási határidőt sem kapunk a gyártótól.

A gyártás akadozását most már nem csak a félvezető és a chip hiány okozza, mellé érkezett a műanyag hiány is, sokszor a filléres elemek hiánya fékezi meg a több százezer forintos termékek gyártását. Az Apple kiegészítőket nem tud kellő mennyiségben biztosítani.

Arra a kérdésre, hogy mi várható, mikorra áll helyre az egyensúly pontos választ a piaci szakértők sem tudnak adni még. A realista szemlélet és az ellátási folyamatok megértése azt a jóslatot hozza, hogy a hiány sajnos még nem csúcsosodott ki, hiszen ahhoz, hogy minden helyre álljon rövid időn belül, az kellene, hogy a nyersanyagot előállító vállalatok a járvány alatti kiesést többlet erőforrással kompenzálják, jelentősen felgyorsítsák a tevékenységüket, hogy a piac utolérje magát. Erre lássuk be, oly kevés esély van. Még ha fel is pörög a termelésük, a keresletet akkor sem fogják utolérni, így félő, ha a gyártói piac nem alakul át, nem rendezkedik be a folyamatos hiány kezelésére, a magas árak, az alacsony kínálat velünk marad egy jó ideig, talán még tovább is, mint a járvány maga.

IT szolgáltatóként továbbra is megteszünk mindent azért, hogy Partnereink minél kevesebbet vegyenek észre a termékbeszerzéssel kapcsolatos nehézségekből, hisz legfőbb célunk, hogy maximálisan támogassuk termelői tevékenységük gördülékeny működését.

Címkék: Blog,