Hálózati adattárolás – két legismertebb alternatívája

Hálózati adattárolás – két legismertebb alternatívája

Az adattárolás, adatmentés mindennapi létszükségletté "nőtte ki magát". Ahhoz, hogy egy vállalkozás jól működhessen és versenyképes maradhasson a piacon elengedhetetlen a jól megtervezett és megbízható informatikai háttér.

Informatikai szolgáltatóként nagyon sokszor találkozunk azzal a kérdéssel, hogy mi minősül jó és megbízható megoldásnak? Mi alapján kellene kiválasztani a sok lehetőség közül a megfelelőt?

Amire már első körben felhívjuk Partnereink figyelmét, hogy nem elég eszközt választani a tárolás módját is előre meg kell határozni. Valamint egy adattároló kiválasztásakor nem elég a kapacitásra figyelni, legalább ilyen fontos a rugalmasság, a jó kihasználhatóság, a későbbi bővíthetőség és természetesen az üzemeltetés költsége is.

Hogy mit is jelent ez, pár gondolatban összefoglaltuk.

Hálózati adattárolás - A San mint az adattárolás legújabb irányzata átveszi-e a NAS helyét?

Sok szakmai cikkben olvashatunk arról, hogy a NAS a közelmúlt és a jelen technológiája, a SAN pedig a jelenből a jövőbe tart. Egyelőre tartózkodjunk az ilyen paradigmákkal szemben. Mivel a két tárolási mód más-más feladatok ellátását teszik lehetővé, nem nevezhetőek versenytársaknak, sokkal inkább kiegészítik egymást. Míg a 2000-es évek elején még a DAS (Direct Attached Storage) tárolók uralták a piacot, addigra ma már átvette helyét a NAS (Netwok Attached Storage) és SAN (Storage Area Network) tároló.

Míg a NAS az operációs rendszer számára egyszerű megosztott mappaként vagy eszközként jelenik meg, valamint a felhasználók ugyanúgy férnek hozzá a fájlokhoz, mind a hálózatban elérhető többi fájlhoz, addig a SAN rendszer erőssége a blokkszerű adatok kezelése. A szerverek helyileg csatolt tárolóként azonosítják a SAN-t, így több szerver is osztozhat a tárolókapacitásban.

A tárolási módok közötti fő különbségek:

  • A SAN egy nagy sebességű hálózati rendszer, amely nagy mennyiségű adatot tárol és hozzáférést biztosít, míg a NAS egy központosított hely, amely tárolja elérhetővé teszi az adatokat.
  • A NAS LAN-függő: ha a hálózatban valamilyen oknál fogva meghibásodás következik be, akkor a NAS és az ott tárolt adatok is elérhetetlenek lesznek. A SAN tároló nem függ a LAN-tól, sőt, saját, dedikált adatkapcsolatokon keresztül tehermentesíti a helyi hálózat leterheltségét.
  • Mindenképp ki kell emelni, hogy a SAN jobban tolerálja a hibákat. Egy részleges meghibásodás nem jár a teljes rendszer leállásával, valamint a tárhely bővítés a rendelkezésre állás megszakítása nélkül is megvalósulhat, folyamatos munka mellett.
  • Konfiguráció szempontjából a NAS sokkal egyszerűbb és könnyebb használni, teljesítményben és a hibákkal kapcsolatos toleranciában azonban nem veheti fel a versenyt a SAN megoldásokkal.

Címkék: ITSolutions,