Drón törvény 2021

Drón törvény 2021

2021 február 10-étől hatályba lépett az új – az Európai Uniós szabályozással összhangban lévő – a pilóta nélküli légi járművekre vonatkozó (UAS) drónszabályozás Magyarországon.

A szabályozás sajnos komoly szigorításokat hozott. Amennyiben az eszköz súlya meghaladja a 120 grammot, valamint rendelkezik kamerával és mikrofonnal, akkor mind a gépnek, mind pedig a pilótának meg kell felelnie az eszköz kategóriájába sorolt feltételeknek. A legjobb iránymutató ehhez az eszköz súlya: 250 gramm felett biztosítással, és komolyabb pilóta jogosultságokkal kell rendelkeznie a felhasználónak.

Vizsgához kötötték a drónozást

Regisztrálnia kell magát minden 16 év feletti felhasználónak, aki 120 grammnál nehezebb drónnal kíván felszállni helyszíntől függetlenül, illetve regisztrálni kell magát az eszközt is. A regisztráció egy állami rendszerben történik. A vizsgára való felkészüléshez érdemes elvégezni a 20 órás ingyenes tanfolyamot, ahol minden szükséges információt megkaphat. A tananyag sikeres elsajátítását követően az e-Titán rendszerben lehet a KTI közreműködésével jelentkezni a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpontnál személyes megjelenést igénylő elméleti vizsgára. A 40 kérdéses teszt kiterjed: a repülésbiztonságra, a légtérhasználatra, a korlátozásokra, valamint az adatvédelemre és a biztosításra. A 40 kérdésből 30-ra kell helyesen válaszolni ahhoz, hogy a vizsga sikeres legyen. Bővebb információkért keresse fel a kti.hu oldalát!
A vizsga megszerzése után egy 12 számjegyű kód azonosítja a pilótát, mint engedéllyel rendelkező személy. Speciális légi járművek üzemeltetéséhez – például agrár-, vagy filmes drón – a pilótának szigorúbb szabályozásnak, szigorúbb tanfolyamon, komolyabb vizsgának kell megfelelnie.
A legfontosabb regisztrációs linkek:
  • Pilóta regisztráció magánszemély esetén
  • Pilóta regisztráció cég esetén
  • Gép nyilvántartásba vétele magánszemélyként
  • Gép nyilvántartásba vétele cégként
Az, hogy kire milyen drónhasználati szabályok vonatkoznak, nagyban függ attól, hogy hol és milyen drónnal kíván repülni. Az alábbiakban ismertetjük a drónhasználati szabályokat a különböző pilóta osztályokra és drón kategóriákra vonatkozóan:

Pilóta osztályok

A pilótákra az A jelzésű osztályozás, míg az eszközökre C jelzésű osztályozás, de emellett például van úgynevezett Nyílt kategória és Speciális kategória is, ahová a 25 kilogrammnál nagyobb, speciális célokra (villanyvezeték ellenőrzés, áruszállítás stb.) szánt gépek tartoznak.

A1 osztály
Az A1-es osztályba tartozó pilóták csak C0 és C1 besorolású légijárművekkel emelkedhetnek fel a földről és nem repülhetnek át semmilyen tömeg felett, de a környezetében lévő személyek fölött is csak akkor, ha azok közvetlenül kapcsolatban vannak a pilótával vagy az adott tevékenységgel, legyen ez hobbi reptetés, vagy bármi más. A kategória legjellemzőbb drónjai például a DJI Mavic Air, vagy a Mavic Mini. Fontos kitétel, hogy ezeknek a pilótáknak ismerni kell az általuk használt eszközök kézikönyvét.

A2 osztály
Az A2-es osztályban tartozó pilóták nem repülhetnek át a környezetükben lévő személyek felett sem – hiszen ők már C2-es, akár 4000 grammos gépekkel is repülhetnek -, legalább 30 méter távolságot kell tartaniuk tőlük. Amennyiben lassítanak a tempón és u.n. “low speed” módban repülnek, akkor 5 méterre csökken a távolság, ennyire közelíthetik meg a környezetükben tartózkodó személyeket, de tömeg fölött nem repülhetnek. Itt már az eszközök kézikönyvének ismeretén túl kötelező a tanfolyam és a vizsga. A legjellemzőbb drón modellek ebben az osztályban a DJI Phantom, a Mavic 2 PRO, vagy a Mavic 2 Zoom.

A3 osztály
Az A3-as pilóták már igen komoly, C2-es, C3-as és akár C4-es (pl. RC helikopterek és modell repülők) gépekkel repülhetnek. Ezen pilóták csak olyan helyen repülhetnek, ahol semmilyen külső személyt nem veszélyeztetnek és erről meg is kell győződni a repülés előtt, a járműveknek pedig legalább 150 méteres távolságot kell tartania minden lakott, ipari, kereskedelmi, vagy úgynevezett rekreációs területtől. Természetesen a gépek tüzetes ismerete, az online tanfolyam és vizsga, illetve annak igazolása itt is alapvető fontosságú. Ide már a DJI Matrice 200 vagy a Matrice 600 modellek tartoznak.
Minden osztályra vonatkozik, hogy 120 méternél magasabbra nem emelkedhet a földtől az eszköz, továbbá a pilótának ismernie kell a légtérre vonatkozó alapvető szabályozásokat, vagyis tudnia kell, hogy hol és hogyan repülhet. A Mydronespace applikáció használata minden esetben kötelező. Fontos megjegyezni, hogy az applikáció nem helyettesíti a légtér engedélyt! Lakott területen való repüléshez szinte minden estben eseti légtér engedélyt is kell kérni, legalább 30 nappal a repülés előtt.

Drón kategória osztályok


C0 osztály
Ide tartozik minden 250 grammnál könnyebb, 70 km/h-nál kisebb sebességgel közlekedő, maximum 120 méterig emelkedő és maximum 24 voltos rendszert használó légi jármű.

C1 osztály
A 900 grammnál könnyebb, maximum 70 km/h sebességgel, 120 méterig emelkedő, szintén 24 voltos rendszer tartozik ide. Itt is viszont már rendelkeznie kell a gépnek egy úgynevezett failsafe rendszerrel is, ami műszaki hiba vagy például a távirányító jelvesztése esetén automatikusan beavatkozik a repülésbe. Szükség van speciális “drón biztosításra” hiszen ezek a gépek adott esetben, pl. zuhanás közben komoly károkat tudnak okozni a környezetében.

C2 osztály
Ezek akár a 4 kg-ot is elérhetik, de ők sem emelkedhetnek 120 méternél magasabbra, viszont már akár 48 voltos rendszerrel is üzemelhetnek, failsafe rendszer használata mellett.

C3 és C4 (pl. RC modellek) osztály
Ők akár 25 kilogrammos súllyal, háromméteres átmérővel, 48 voltos rendszerrel, a 120 méteres maximális magasságot megtartva, még szigorúbb biztonsági megoldásokkal és természetesen még magasabb fedezettel rendelkező kötelező biztosítással rendelkeznek.

Egyelőre a pilótának saját maga kell regisztrálja a gépeit és a megfelelő kategóriába tartozó egyedi “rendszámmal” kell ellátnia őket.

Amennyiben Ön is drón tulajdonos vagy éppen most gondolkodik egy eszköz beszerzésén további kérédsekkel kapcsolatosan keresse termékfelelőseinket a 06/96 510 065-as telefonszámon vagy az info@mod.hu e-mail címen!

Címkék: Drón, Drónok ipari alkalmazásai,