Drón, a jövő kihívása

Drón, a jövő kihívása

Egy üzleti beszélgetés keretein belül a drónokról, és azok ipari alkalmazásaikról folytattunk eszmecserét. Vendégeink között számos szakmai terület képviselte magát, volt aki építőiparból, mezőgazdaságból vagy éppen autógyártásból érkezett.

Érdeklődve figyeltük, hogy hogyan látják a résztvevők. Vajon megérett-e a magyar piac a drónok használatára?

Már a beszélgetés legelején kiderült, hogy a jelenlevők közül jópáran már most is alkalmaznak drónokat a munkájuk során. Jelenleg az elsődleges felhasználási terület a vizuáltechnika világa, marketing célokra használják leginkább promóciós videók, képanyagok készítésére, de hallhattunk bányászatban alkalmazott megoldásokról, építőiparban, energiaszektorban állapotvideók, fotók készítéséről, melyek segítségével ismertetik a megrendelőkkel az építkezési fázisokat, vagy éppen napelemfarmok esetében hőkamerák segtségével való ellenőrzésről.

Majd tovább boncolgattuk a témát, hogy hogyan hasznosíthatnák még az építőiparban a drónokat. A következők hangzottak el:

  • Egy hőkamera segítségével ellenőrizhető a szigetelés minősége, de melegítő csövek elhelyezkedése is könnyedén feltérképezhető.
  • Kisebb alkatrészek, szerszámok szállításra is alkalmasak az eszközök, nem kevés időt és energiát megspórolva egy nyüzsgő munkaterületen.

Amikor megkérdeztük a jelenlevőket, hogy: Milyen területen tudnák alkalmazni a drónokat? igencsak gondolatébresztő válaszok hangzottak el. Örömmel tapasztaltuk, hogy a magyar mezőgazdaság nagyjai már készen állnak arra, hogy ily módon felméréseket készítsenek a károkról, a vegetáció fejlődéséről. A kártevők, gyomosodás elterjedésének időben való megelőzése lenne a várt hatás.

Arra a kérdésre, hogy gondolkodnak-e a permetező drónok használatán, azt a választ kaptuk, hogy egyelőre csak lokálisan tudják elképzelni az eszköz használatát. Inkább kertészeti kultúrákban, fák permetezésére látják hatékonynak, lévén a nagy területet lefedő permetezéshez a jelenlegi permetező drónok vegyianyag szállítási kapacitásának többszöröse lenne szükséges. Nem utolsó sorban levegőből történő vegyszer terítésre jelenleg Magyarországon külön engedély szükséges.

Közben felmerült a kérdés, hogy megérett-e a technológia a szélerőművek lapátjainak felülvizsgálatára, ami 3 évvel ezelőtt még kudarcba fulladt. A kérdésre egyhangú válasz született, hogy új teszteket kellene végrehajtani, hiszen a drónok képalkotási funkciói rengeteget fejlőttek, az elmúlt évek sorá, így akár 30x optikai zoommal rendelkező kamera is felhelyezhető egyes eszközökre.

Arra a kérdésre, hogy mit várunk a drónoktól a jövőben a következő válaszokat kaptuk:

  • személyszállítás;
  • belterületeken szoftveresen kiküszöbölhető legyen az emberi tévedés – programozható repülési táv GPS koordináták nélkül is;
  • a légtérhasználat szabályozásának kidolgozását várja mindenki;
  • és egy egyszerűsített légtér igénylési folyamatot.

Végezetül beszéltünk arról, hogy milyen kockázatokat jelenthetnek adatbiztonság szempontjából a drónok. Illetéktelen behatolások esetén megoldást jelenthet a DJI AeroScope, amely képes felügyelni ki, honnan és milyen eszközzel lépett be a területünkre. Nagy volt az egyetértés viszont abban, hogy végleges megoldást csak az jelenthet, ha azt is meg tudjuk majd akadályozni ezekkel az eszközökkel, hogy illetéktelenek behatolhassanak és ipari kémkedést hajthassanak végre.

Összegzésként elmondhatjuk, hogy megérett már a piac az új technológia befogadására. Megállapítottuk, hogy a drónok használata leegyszerűsítheti munkafolyamatainkat, időt és pénzt spórolva vállalkozásainknak. Bár a hazai piacon még folyamatban van az eszköz használatának ki kristályosodása, de hiszünk abban, hogy ez az áttörés jelentős változásokat fog hozni és több jelenlegi problémára is fog megoldást nyújtani.

Címkék: Drónok ipari alkalmazásai, Drón,