Digitális fejlődés és adatbiztonság

Digitális fejlődés és adatbiztonság

Nincs olyan vállalkozás, aki ne kapcsolódna az internetre. Vitathatatlan, hogy az online pénzmozgások, a felhőben tárolt adatok, a nélkülözhetetlen online jelenlét nem csak az üzleti életet, de még a magánéletünket is nagyban meghatározzák.

A 90-es években beszivárgó digitalizáció számos előnnyel rendelkezett, amit egyre több vállalkozás ismert fel és integrált. Ez a trend azóta is évről- évre növekszik a technológia fejlődésének köszönhetően. Hogy egy példával éljünk egyre több vállalkozás dönt a felhőmegoldások mellett a rugalmasság és hatékonyság jegyében.

Az Eurostat adatai szerint 2021-ben az uniós vállalkozások 42 százaléka használt felhőalapú megoldásokat. 2020-ban ez a mutató 36, 2016-ban 19 százalék volt. Ezek nyomán rengeteg adat és egyre több szenzitív információ kerül a világhálóra. Nem kerülheti el egyetlen döntéshozó figyelmét sem a tény, hogy a nem megfelelően tárolt vagy védett adat könnyen kibertámadás áldozatává válhat.

A tény, hogy a támadások számának növekedése mindig is egyenesen arányos a technológia fejlődésével, arra ösztönzi az informatika világának szereplőit, hogy egyre nagyobb hangsúlyt fektessenek adataik védelmére. Ahhoz, hogy egy vállalkozás biztosítani tudja folyamatos, biztonságos működését elengedhetetlen, hogy tegyen értékes adatai biztonságáért!

Mit tehetünk a biztonságunk érdekében?

IT szolgáltatóként minden esetben arra biztatjuk partnereinket, hogy a belső működésük megtervezése során olyan folyamatokat és szabályokat állítsanak fel, amelyek valóban komoly hozzáadott értékkel rendelkeznek a mindennapi tevékenység és adatbiztonság tekintetében. A digitális biztonság egy folyamat, nem pedig egy termék. Nem elegendő megvásárolni például egy vírusirtó szoftvert, annál sokkal többről szól. Ahhoz, hogy valóban biztonságban tudjuk adatainkat egy jól átgondolt rendszerre, eljárások összességére van szükség, amit folyamatosan karbantartunk és újítunk a trendeknek megfelelően.

Annak érdekében, hogy felkészülten nézhessünk szembe az internetes fenyegetésekkel, nem szabad megfeledkezzünk arról, hogy a tavalyi évben 17 éves csúcsot döntött az adatvédelmi incidensek költsége. Ez a költség az első féléves adatok alapján tovább növekedett.


Címkék: ITSolutions, CloudSolutions, Datasecurity, Cybersecurity, ITSecurity,