A jelenkor sikertörténete - Drónok

A jelenkor sikertörténete - Drónok

Mindennapi életünk szerves részét képezik az egyre nagyobb popularitásnak örvendő pilóta nélküli repülők. A drón technológia - ahogy maga az Internet is - katonai fejlesztésként indult, majd az idő teltével átszivárgott a civil szférába.

Bebizonyította, hogy sokkal többre hivatott, mint azt korábban gondolták! A szélesebb körű felhasználásuk a 2000-es évek második felében kezdett kiteljesedni, amikor megjelentek az első szórakoztató célokra szánt típusok. Viszont hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a drón több, mint játékszer és a szabadidős célokon kívül a különböző iparágak is nagy hasznát veszik az „új” technológiának.


Ahogy azt egyre több szaklapban is olvashatjuk - és személyesen is egyre többen megtapasztalták már - elérkeztünk arra a pontra, hogy a dróntechnológia megkerülhetetlenné vált úgy a mezőgazdaságban, mint az építőiparban (és egyéb iparágakban is). Az új megoldás jelentős erőforrás-megtakarítást tesz lehetővé, hiszen képes ellátni olyan feladatokat, amelyek korábban nem, vagy csak jelentős IDŐ, PÉNZ és ENERGIA befektetésével voltak kivitelezhetők.

Van még hova fejlődni? A válasz: határozott igen! A felhasználási területek száma ugyanis folyamatosan növekszik. De hol tart most a technológia?

Az Alzagro startup cég célja például a teljesen automatizált, az emberi beavatkozást és közreműködést szinte teljes mértékben kizáró gabona-mintavétel. Az általuk fejlesztett drón a koncepció szerint a kezelő által meghatározott útvonalon haladva vesz egy részmintát, amelyet az infravörös elemzőegysége segítségével analizál, így a gabona minősége a helyszínen azonnal meghatározható. Az elemzés így amellett, hogy ~5-ször gyorsabb, sokkal megbízhatóbb is, az egyéb költségekről (szállítás, laborvizsgálat, stb…) már nem is beszélve! 

EGY A MÁR MEGVALÓSÍTOTT TÖRTÉNETEKBŐL

Az E.ON már több mint két éve használ drónokat az elektromos vezetékhálózat ellenőrzésére. A kötelező átvizsgálásokat, ellenőrzéseket a drónok alkalmazása előtt földi és helikopteres bejárásokkal végezték el, ami igencsak időigényes és a jelen megoldás költségének a többszörösébe került. Most egy hőkamera és egy 30x-os optikai zoomra képes kamera alkalmazásával könnyedén azonosítják be a hibákat, szakadásokat, elhasznált hálózati elemeket. Az erre felkészített szakembereknek nem maradt más dolguk, mint a „földre hozott” felvételeket elemezni és döntéseket hozni. 

Nem ér itt véget az E.ON története, hisz a rendszert folyamatosan fejlesztik, „tanítják”, hogy képes legyen automatikusan azonosítani a hálózati hibákat, szakadásokat. A rendszer már munka közben mérlegeli és tudja, az új adatokból pedig folyamatosan újratanulja, hogy mely helyzeteket kell rögzítenie, esetleg továbbítania. A technológia bevezetésével a cég számára nagyságrendekkel szerényebb anyagi áldozatot követel ezen karbantartási feladatok végrehajtása.

Még számos sikertörténetről lehetne beszámolni, hiszen egyre több vállalkozás hódol be a technológia nyújtotta lehetőségek előtt és választja a hatékony - és hosszú távon is alacsony költségű - megoldásokat.

Nincs szükség több bizonyítékra: a drónok használata megkérdőjelezhetetlenül leegyszerűsíti munkafolyamatainkat, időt, energiát és pénzt spórolva nekünk ezzel.  

Címkék: Drón, Drónok ipari alkalmazásai,